Oleh: Puteri Murni bt Salleh Hudin
Rakyat Malaysia gemar kepada makanan manis khususnya
kek. Kek menjadi sesuatu yang wajib ada terutama pada majlis sambutan hari
lahir, perkahwinan dan majlis keraian yang lain. Namun begitu kek mempunyai
kandungan lemak dan gula yang tinggi yang merupakan penyumbang utama kepada
masalah obesiti dan kencing manis.
Kini, muncul inovasi yang mampu mengatasi masalah tersebut. Penyelidik
UiTM, Prof. Madya Dr Noriham Abdullah dan ahli kumpulannya dari Fakulti Sains
Gunaan telah menemui kaedah untuk menjadikan kek lebih berkhasiat dan ‘sihat’.
Mereka menggunakan kulit kupasan buah untuk dijadikan salah satu bahan dalam
pembuatan kek.
Kek deli fiber yang sedia dikomersilkan |
Prof. Madya Dr Noriham Abdullah
dan kumpulannya memulakan kajian ke atas kulit kupasan buah apabila melihat
kulit buah-buahan yang telah dikupas banyak dibuang dan tidak digunakan
khususnya di cafe yang ada menghidangkan buah-buahahan sebagai pencuci mulut.
Sehubungan itu, kajian ini dilihat bukan sahaja mampu mengatasi masalah
pembuangan sisa kulit kupasan buah-buahan malahan boleh dijadikan sebagai
alternatif lain untuk menggantikan bahan pengawet tiruan yang sedia ada di
pasaran. Untuk menghasilkan bahan pembuatan kek daripada kulit kupasan
buah-buahan tersebut, mereka mengeringkan kulit kupasan tersebut sebelum
mengisar untuk menjadikannya dalam bentuk serbuk.
Kajian mereka mendapati kulit
hasil kupasan buah-buahan tersebut mengandungi kadar oksida yang tinggi, mampu
memanjangkan jangka hayat sesebuah kek. Prof. Madya Dr Noriham dan ahli turut menghasilkan kek Deli Fiber yang
bermanfaat untuk kesihatan dan berpotensi untuk dikomersilkan. Kek Deli Fiber
tersebut mengandungi pelbagai khasiat dari bahan kulit kupasan buah-buahan yang
digunakan dalam pembuatan kek tersebut. Antara khasiatnya adalah kandungan
antioksida yang tinggi. Kebanyakkan penyakit seperti Alzheimer, kanser dan
masalah jantung dikaitkan dengan ‘tekanan oksida’ dalam tubuh iaitu kerosakan
tisu badan yang berpunca daripada tabiat pemakanan individu dan persekitaran.
Penyelidik mendapati antioksida banyak terkandung dalam tumbuh-tumbuhan
terutamanya buah-buahan. Kebanyakkan kajian berkenaan bahan antioksida ini
dilakukan ke atas gentian atau pulpa buah berbanding kajian yang dijalankan
oleh Prof. Madya Dr Noriham adalah kulit kupasan buah. Beberapa kajian yang
pernah dijalankan menunjukkan bahawa kandungan antioksida lenih tinggi di dalam
kulit dan biji buah berbanding di dalam pulpa buah.
Pingat emas yang diterima untuk penyelidikan ini |
Kek Deli Fiber yang dihasilkan
oleh beliau juga mempunyai kandungan fiber yang tinggi. Umum mengetahui bahawa
fiber merupakan salah satu elemen utama untuk individu yang ingin menurunkan
berat badan. Pengambilan fiber yang tinggi mampu meningkatkan daya imunisasi
individu sekaligus membantu meningkatkan kadar metabolisma untuk proses
pembakaran lemak dalam badan. Kajian ini juga menunjukkan kadar fiber yang
terdapat dalam kulit buah adalah tinggi. Justeru, menambah ‘kulit kupasan buah’
dalam kek akan mengurangkan kandungan lemak dan menjadikan kek tersebut lebih
‘sihat’.
Tarikan utama dalam aspek
pemasaran industri makanan adalah khasiat dan rasa. Inovasi ‘kulit buah’ ini
merupakan satu idea baru untuk industri makanan yang masih mengekalkan daya
tarikah utama tersebut. Bahan yang diperolehi daripada sesuatu yang dibuang dan
tidak dipedulikan sebelum ini, mampu menjadi sumber yang murah dan mudah
didapati, mampu meningkatkan kadar keuntungan untuk pengusaha industri makanan
yang berani mencuba inovasi baru. Masyarakat masakini semakin menitik beratkan
khasiat pemakanan dan pengusaha industri makanan perlu menggunakan bahan
pembuatan makanan yang lebih ‘hijau’ dalam produk mereka. Ini kerana, kita
adalah apa yang kita makan.
No comments:
Post a Comment